News

Βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ξανά σε ισχύ τίθεται η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Yπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, επαναφέρεται σε ισχύ η διάταξη της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, σύμφωνα με την οποία οι πωλητές, πριν τη μεταβίβαση πάσης φύσεως ακινήτων, υποχρεούνται να προσκομίζουν συμβολαιογραφικό έγγραφο περί μη ύπαρξης οφειλής από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Επίσης ορίζεται ότι δεν υπόκεινται σε ΤΑΠ τα δικαιώματα σε ακίνητα, για τα οποία υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης (ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση ή για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.), η οποία έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει αποκλειστικά κατά το μέρος για το οποίο υφίσταται η ως άνω απαγόρευση. Βεβαιωμένες οφειλές από ΤΑΠ που έχει επιβληθεί στα ανωτέρω ακίνητα διαγράφονται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά το μέρος στο οποίο υφίσταται η εν λόγω απαγόρευση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η βεβαίωση για τη μη οφειλή του ΤΑΠ κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχει στους Ο.Τ.Α. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) δικλίδα ασφαλείας για την είσπραξη θεσμοθετημένου υπέρ αυτών εσόδου, όταν αυτή δεν διασφαλίζεται μέσω της είσπραξής του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι πολίτες οι οποίοι προβαίνουν στην αγορά ή στην πώληση ακινήτου γνωρίζουν την οφειλή που φέρει το ακίνητο. Περαιτέρω σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ύψους του ΤΑΠ δεν υφίσταται καμία τροποποίηση.