News

Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018

Αναστέλλεται για το 2018 η ισχύς του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σχετικά με το φόρο της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, η απώλεια εσόδων για το 2018, από την αναστολή αυτή εκτιμάται στο ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιμέτωποι με την  υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας, θα βρεθούν του χρόνου όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Παρά το γεγονός ότι ο φόρος ακινήτων έχει διαλύσει το σύνολο των ιδιοκτητών, έχει αυξηθεί η φορολογία για τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνονται νέα πιστοποιητικά και έγγραφα που συνοδεύουν κάθε ακίνητο το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν κατέβαλε κάποιες προσπάθειες ώστε να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη να ανασταλεί η εφαρμογή του πολύπλοκου φόρου, τη στιγμή που η αγορά παραμένει εδώ και χρόνια «παγωμένη» και οι όποιες αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Ο φόρος, αναμένεται να εκτινάξει τα κόστη στην ήδη υπερφορολογημένη αγορά ακινήτων και θα πληγεί η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ο φόρος είχε ανασταλεί εξαιτίας της πολυπλοκότητας του, με αποτέλεσμα στους μήνες που εφαρμόστηκε να ακυρωθούν εκατοντάδες συμβόλαια.